el concepte de salut mental: la persona com a ésser bio-psico-social


 •  SALUT (definició dela OMS): “És l’estat complet de benestar físic, mental i social, i no solsament l’absència de malaltia o afecció.”
 •  SALUT MENTAL (definició dela OMS): “És aquell estat subjecte a fluctuacions, que provenen de factors biològics i socials en què l’individu es troba en condicions d’aconseguir una síntesi satisfactòria de les seves tendències intuïtives, potencialment antagòniques, així com per a formar i mantenir relacions harmonioses amb els altres i per a participar constructivament en els canvis que puguin produir-se en el seu medi ambient físic i social.”

El límit entre malaltia i salut mental no és un límit clar ni ben definit, i els criteris per designar una persona com a sana o malalta han variat segons els diferents enfocaments teòrics i al llarg del temps, amb la qual cosa no hi ha un acord general entre especialistes sobre com definir aquests termes. La complexitat del cervell humà implica una síntesi dinàmica entre biologia, genètica, emocions, vivències, ment, cultura, condicions personals i socials, sense comparació amb cap altre òrgan humà.

Tot i això, podem definir un trastorn o malaltia mental com una alteració de tipus emocional, cognitiu i/o del comportament, en què queden afectats processos psicològics bàsics com són l’emoció, la motivació, la cognició, la consciència, la conducta, la percepció, la sensació, l’aprenentatge, el llenguatge, etc. que dificulta l’adaptació de la persona a l’entorn cultural i social on viu i crea alguna forma de malestar subjectiu. D’altra banda, estudis sobre salut mental consideren que salut i malaltia mental no són condicions que permetin definir l’una com l’absència de l’altra, sinó que són un continu en el qual es reflecteixen diferents graus o nivells de benestar o deteriorament psicològic.

Hi ha diferents tipus de malalties mentals. Encara que al llarg de la història s’han fet diferents intents per agrupar-les per categories, segueix havent-hi alguns desacords entre models. No obstant això, actualment s’accepta el sistema de diagnòstic psiquiàtric proposat per l‘Associació Americana de Psiquiatria (American Psychiatric Association) Manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals (“DSM-IV”), que distingeix, entre altres:

 •  Trastorns de l’estat d’ànim
 •  Trastorn de la conducta
 •  Trastorns psicòtics
 • Trastorn d’ansietat
 • Trastorns sexuals
 •  Trastorns de la personalitat
 •  Trastorns de la son
 •  Trastorns de la conducta alimentària
 •  Trastorns cognoscitius

Aquesta classificació és molt similar a la de l’Organització Mundial de la Salut, la Classificació Internacional de Malalties anomenada (CIE-10).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s