no perdis de vista la visió dels nens!

La miopia, l’astigmatisme i la hipermetropia són problemes oculars molt comuns en la nostra societat que se solen diagnosticar en la infància. De fet, un de cada cinc nens en edat escolar necessita correcció visual. Es important visitar l’oculista davant la mínima sospita.

L’Acadèmia Americana d’Oftalmologia insisteix que la detecció i el tractament precoç dels problemes de visió poden evitar la progressió de la pèrdua de la vista i prevenir malalties. Els experts assenyalen que és als 3 anys d’edat quan s’hauria de realitzar una exploració ocular del nen per primera vegada, un examen que s’ha de repetir anualment o cada dos anys.

Els problemes oculars que més detecten els oftalmòlegs en els infants són els següents:

MIOPIA: El nen no veu correctament els objectes que es troben lluny. Te n’adonaràs perquè els miops solen prémer els ulls per enfocar millor. Si no porta ulleres, el teu fill pot mostrar-se més tímid i despistat, i es decantarà per activitats que requereixin una bona visió de prop, com la lectura, les manualitats o pintar.

HIPERMETROPIA: El nen té una percepció borrosa dels objectes propers. A causa de forçar la vista, es queixarà de dolor d’ulls i de cap, o sofrirà llagrimeig i parpelleig freqüent. Els nens hipermetrops prefereixen jugar a l’aire lliure.

ASTIGMATISME: el nen percep una visió deformada dels objectes, tant de lluny com de prop. S’associa tant a la miopia com a la hipermetropia.

AMBLIOPIA (ULL GANDUL): es tracta de la pèrdua parcial de visió en un dels dos ulls, i això afecta a un de cada cent nens a Espanya. Encara que aquesta patologia no pot ser corregida amb lents, es pot tractar i corregir si es detecta abans dels 7 anys.

ESTRABISME: Es tracta d’una desviació ocular que consisteix en la pèrdua de paral·lelisme dels ulls. És a dir, el nen fa el guenyo. Com més aviat es diagnostiqui, menys complicacions comporta la correcció.

Cal no perdre de vista el desenvolupament visual dels nens. Encara que molts d’aquests trastorns es detecten a l’escola, a la llar també es poden observar els primers símptomes de tenir problemes oculars. Cal consultar a l’oftalmòleg si el el nen/a:

  • S’asseu molt a prop del televisor.
  • Es queixa de mal de cap i d’ulls cansats.
  • Escriu amb la careta enganxada al paper.
  • Presenta dificultats quan llegeix a distància.
  • Entretanca els ulls per albirar alguna cosa que està lluny.
  • Perd interès per la lectura i els estudis.
  • Té dificultats per córrer i els seus moviments són maldestres.

Malgrat tot, molts dels problemes oculars simples poden corregir-se amb ulleres i és important animar l’infant a utilitzar-les pel fet que és l’única manera de corregir el seu defecte de visió.
Quines són les causes?

En realitat, no se sap del cert què causa exactament problemes de visió com la miopia o la hipermetropia en els nens. Les investigacions apunten als factors ambientals i genètics. De fet, avui en dia hi ha 1.600 milions de miops al món, i es calcula que el 2020 augmentaran fins als 2.500 milions. Freqüentment se li ha atribuït un efecte perjudicial a l’ús prolongat i continuat de la televisió i ordinadors, encara que els estudis no han pogut confirmar-ho. El que sí és clar és que llegir amb poca llum o l’exposició a les pantalles produeix fatiga visual i, per tant, convé corregir els mals hàbits dels més petits.

Els estudis internacionals més recents en oftalmologia pediàtrica apunten que les activitats a l’aire lliure prevenen la miopia en els nens predisposats. L’estudi CLEERE, de la Universitat Estatal d’Ohio (EUA), va concloure que passar dues hores diàries en espais oberts redueix el risc de desenvolupar miopia des del 60% (sis de cada deu) al 20% (dos de cada deu) en nens els pares són miops. Hi ha altres estudis científics similars a Califòrnia (EUA), Sydney (Austràlia) i Singapur. No obstant això, a dia d’avui no existeix cap mesura preventiva de la miopia totalment provada i garantida.

Font: El País / Educació Infantil
Data de publicació: 08/10/2012

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s