pèrdua auditiva i repercussions en la percepció de la parla

La localització de la sordesa (orella mitjana o orella interna), l’edat d’aparició (prelocutiva o postlocutiva) i el grau de pèrdua auditiva fan que les repercussions en la percepció de la parla siguin totalment diferents:

  • Les pèrdues de transmissió acostumen a ser lleugeres o moderades, i a més es tradueixen sobretot en una disminució del volum d’audició que no compromet gaire la intel·ligibilitat. A vegades el nen/a passa per distret/a o poc atent/a a l’aula quan en realitat és que no hi sent prou bé. Tot i que aquest alumnat pot requerir atenció logopèdica –possiblement temporal- per corregir dislàlies i altres aspectes de producció oral, no està amenaçat el procés de desenvolupament del llenguatge ni de la parla.
  • Les pèrdues neurosensorials, però, no afecten només el volum de l’audició sinó també la intel·ligibilitat dels missatges que rep la persona per la via auditiva. Si la sordesa és postlocutiva les dificultats seran molt menors perquè, en el moment d’adquirir-la el llenguatge ja estava desenvolupat i la llengua o llengües orals ja estaven assolides. En canvi si la sordesa és prelocutiva les dificultats per apropiar-se d’una llengua oral seran més grans perquè caldrà fer-ho afrontant el handicap de no poder comptar amb la plena funcionalitat auditiva. Lògicament, les conseqüències són molt diferents segons si es tracta d’una hipoacúsia lleu o moderada o d’una sordesa pregona, i fins i tot en aquest últim cas és molt diferent tenir restes auditives en tota la gamma de freqüències que no sentir més enllà dels 500 o 1.000 Hz. En el cas d’una hipoacúsia lleu les repercussions també són lleus, però a mesura que la pèrdua auditiva es va fent més gran, la intel·ligibilitat, la capacitat d’entendre allò que s’escolta, va quedant progressivament més compromesa.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s